loveislikeyou

Alla inlägg den 10 maj 2012

Av Elin A - 10 maj 2012 20:55

   



Har färgat min lugg. Hihi jag har blå lugg. Jag är super nöjd. Sen har jag varit på scouter och just nu sitter jag och camar med Casper och ser på letts dens. Hihi i morgon kanske jag inte bloggar i skolan. Men endå


Puss och Kram Elin       

 
Av Elin A - 10 maj 2012 11:26

 

Ja nu kommer upsattsen up om någon årkar läsa den så kommentera gäna vad ni tycker.


Mobbing



Av: Elin Abelsson 8 röd

   

 

 

Inledning


Jag jobbar med detta för att det står i läroboken att man måste ha vissa kunskaper i området mobbing.

 

Syfte och frågor


Syftet är att får förbättrad kunskap om mobbing.

  • Varför mobbar man?
  • Vem blir mobbad?
  • Kan man motarbeta mobbing?
  • Hur kan mobbing se ut?

 Varför mobbar man?


Man kan mobba för att man själv har upplevt någon sorts av mobbing tidigare i livet. Av t.ex släkt, familj eller vänner. Som i slutet kan leda till att man mobbar andra för att man kanske sak höja sitt självförtroende eller för att visa andra hur man själv kände när man var mobbad genom att mobba någon oskyldig person. Det kan även bero på att den som mobbar inte haft någon vuxen eller förälder närvarande vid uppväxten. Men mobbing handlar inte bara om dem som mobbar och den som blir mobbad utan också om dem som tittar på utan att vare säg mobba eller säga ifrån. De är en lika stor del av mobbingen som mobbaren. Sen är det så lätt för de som tittar på och bara slänga in en kommentar. Och de kan lätt bli mobbing även om det inte är meningen. De som bara tittar på kanske vill hjälpa till men inte vågar för att de är rädda att själva bli utsatta för mobbing

 

 

 

 

Vem blir mobbad?

 

Vem som helst kan bli mobbade. När som helst och för vad som helst. Det behöver inte finnas någon speciell anledning till varför någon blir mobbad. Det kan räka att man är vid fel plats vid fel tillfälle. Eller så kanske man svara fel på en enkel fråga, eller kanske tycker om något som andra inte tycker. Det krävs egentligen inget för att bli mobbad. Många tror att mobbing beror på att mobbing beror på utseendet. Att man tittar på någon och av gör om den personens ska bli mobbad på grund av hans/hennes utseende. Det kan vara t.ex glasögon, finnar, håret eller kroppsbyggnad. Men det har inget med det att göra visar nyare forskning. Men om man mobbar någon så blir det lätt för mobbaren att skylla på något som synd på utsidan för det kan alla se och på peka. Som om man är mobbad kan man t.ex ” Du är tjock så du förtjänar detta”. Man kan inte peka på en som är mobbad och peka på något som är orsaken till att denna person är mobbad. Mobbing finns inte bara bland barn och ungdomar utan också hos vuxna människor. T.ex på en arbetsplats.

 

Motarbeta mobbing och olika metoder


Alla skolor och de flesta arbetsplatsen har något sorts plan eller program som man ska använda för att motarbeta mobbing. Exempel på planer är: Farstamodellen, Olweus- programmet, Friendsmodellen, KiVi, Komet och SET- programmet.

  • Farstadmodele är att man inte arbetar förbyggande utan att man arbetar mer när man märker att det förekommer mobbing och då att 5 – 6 personer (skolsyster, kurator eller personal) ska ingripa direkt när det förekommer mobbing.
  • Olwenus- programmet är att man jobbar med att skapa en trygg miljö i skolan redan från starten. Och skapa bra vänskaps band mellan alla klasser och på skolan. Detta är den vanligaste metoden i Sverige. Man jobbar med denna i tre olika nivåer. Som är: Skolnivå, Klassrumsnivå och individnivå.
  • Friensmetoden är en metod som är skapad av en tjej som själv blev mobbad i tidig ålder. Hon använde sina upplevelser för att skapa friendsmetoden. För att hon skulle kunna hjälpa andra som blir utsatta för mobbing. Man jobbar förbyggande med hjälp av t.ex kamratstödjare i varje klass som ska på möten och snacka om hur stämningen är i klassen eller något likande sådant.
  • KiVi är en relativt ny metod om kommer från Finland. Man arbetar med den metoden i årskurser 1-9. Man jobbar med efter olika moment som t.ex lärarutbildningar eller extra föräldramöten.
  • Komet är en metod som uppbyggd av olika metoder från Amerika. Att arbeta med att berömma det som är bra och säga ifrån till det som är dåligt. Man kan t.ex ge ut guldstjäror om någon har gjort något extra bra. Och ta bort dem om den personen gjort något dåligt. Och i slutet av en månad/vecka kan den med mest guldstjäror få en belöning. För att motivera eleverna att göra bra saker.
  • SET- programmet är ett program där man arbetar mycket med att förbygga mobbing. Man jobbar med det i perioder för att då in all information och upprepar man hela tiden så fastnar det tillslut. Det finns några regler med SET- programmet: 1 Alla måste delta i övningarna, men man har rätt att säga ”pass” 2 Man talar en i taget och visar respekt för varandra 3 Det som sägs i rummet stannar i rummet

 

Skollagen

Skollagens sjätte kapitel handlar om att man måste ingripa om man ser att någon blir mobba eller ortvist behandlat. Och om man inte ingriper vid något tillfälle där någon blir mobbad så kan man få straff för det. Och det gäller både lärare, lokalvårdare, skolsyster och kurator. Alla skolor måste ha en beredskaps plan om det skulle förekomma mobbing på skolan.

 

Hur kan mobbing se ut?

 

Mobbing kan se ut på väldigt många olika sätt. Det kan bero på t.ex hur stor grupp som mobbar, vem som mobbar och vem som blir mobbad. Och det kan även ha stor betydelse om det är tjej/kille som blir mobbad eller tjej/kille som mobbar. Tjejer använder sig oftast av nätet eller osynlig med killar ofta använder sig av slag och våld.

 

 

 

Mina egna åsikter


Jag tycker mobbing är helt och hållet fel. Det borde vara förbjudet att krossa en människa så mycket som en mobbare kan göra. Mobbare tänker nog inte alltid på att dem kan såra en människa så mycket att den personen tar livet av sig. Men det kan hända och jag tror inte det är så ovanligt. Men även om alla sorts mobbing är så himla hemsk så tror jag att nätmobbing, ordmobbing eller osynlighetsgöra att någon av dem mobbingen är värst för att dem gör så ont in uti och om man blir slagen så kan man ju i alla fall peka på vart man har ont. Orden kan snurra runt inuti huvudet i flera veckor månader till och med i flera år. Men man ska inte ut peka så men alla sorts mobbing är hemska. Jag såg på en film en gång kommer inte ihåg vilken men då sa huvudpersonen ” Jag skulle hellre vilja bli slagen för då ser de mig i alla fall”.  Det är så hemskt att man vill bli slagen bara för att man vill bli sedd. Med sådana metoder som man har i skolan och ska jobba med tycker jag att man ska jobba förbyggande med mobbing för jag tror att det hjälper med. Att jobba så alla får en uppfattning om vad mobbing är och så alla kan hjälpas åt att motarbeta det. 

översätt

Presentation


Hej!
Namn: Elin A
Ålder: 18 år
Födelsedag: 1 Maj
Bor: Västergötland
Status: Upptagen
Läggning: Bisexuell
Gymnasium linje: Estet teater
Fritiden: Scouter, Gym, Pojkvän och kompisar.

Fråga mig

18 besvarade frågor

klocka

Följ mig gärna

 

 

Omröstning

Vad vill ni se mer om på min blogg?
 Åsikter
 om mig
 videos
 skolan
 musik
 mina intressen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21
22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

upp

Pil 2

Sitting Pikachu Pokemon

Ovido - Quiz & Flashcards